Moje konto Moje konto

Żywe Kultury Bakterii do Jogurtu Typu Greckiego "Zakwaska" Bezglutenowe 1g (2 Fiolki) Vivo

18.99
Dodaj do ulubionych

Na stanie: Na wyczerpaniu

Czas dostępności: Dostępny od ręki

Indeks/kod produktu: 4820148056785

Opis produktu Żywe Kultury Bakterii do Jogurtu Typu Greckiego "Zakwaska" Bezglutenowe 1g (2 Fiolki) Vivo

W krajach Morza Śródziemnego JOGURT grecki jest podstawą wielu wspaniałych potraw. Stosuje się go jako sos do sałatek, zup, jest elementem dań mięsnych i wielu deserów.

Z oferowanej Zakwaski można przygotować od 1 do 3 litrów jogurtu naturalnego, który następnie można wykorzystać do uzyskania jogurtu w stylu greckim. Przepisy przygotowania znajdują się poniżej oraz w instrukcji dołączonej do opakowania.

Każda fiolka przeznaczona jest do ukwaszenia od 1 do 3 litrów mleka.

Składniki: maltodekstryna, liofilizowane szczepy bakterii: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis.

Ilość żywych kultur bakterii w 1g produktu - mniej niż 1x10^9 CFU.

Wartość odżywcza w 100g  gotowego produktu po przygotowaniu wg instrukcji (bez odcedzania serwatki), na bazie MLEKA o zawartości 2 % tłuszczu

Wartość energetyczna - 242 kJ/58 kcal

Tłuszcz - 2,0 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,4 g

Węglowodany - 5,9 g

w tym cukry - 5,6 g

Białko - 4,0 g

Sól - 0,13 g

Sposób przygotowania: 

1. 1 - 3 litry MLEKA zagotuj i ostudź do temperatury 40 - 43 stopni Celsjusza, dodaj Zakwaskę i wymieszaj

2. Naczynie z mlekiem zaszczepionym Zakwaską przykryj przykrywką i okryj je ze wszystkich stron grubym kocem. Następnie odstaw na 8 godzin w ciepłe miejsce bez przeciągów

3. Uzyskany JOGURT schłódź w lodówce. Wyłóż durszlak lub sito tetrą i wlej jogurt. Odczekaj 1 - 4 godziny, aż odcedzi się serwatka. Otrzymasz JOGURT typu greckiego

4. Przechowuj go do 5 dni. Jogurtem możesz zaszczepić MLEKO jeszcze 2 - 3 razy.

Uwagi: - Polecamy MLEKO o zawartości 3,2 % tłuszczu, pasteryzowane lub mikrofiltrowane (nie wykorzystuj MLEKA z bliskim terminem przydatności do spożycia). MLEKO UHT nie jest polecane ale można je stosować. W przypadku MLEKA tzw. prosto od krowy, należy je bezwzględnie zagotować.

- JOGURT możesz ukwasić w jogurtownicy, w stalowym garnku lub szklanym słoiku. Wszystkie przybory kuchenne, których użyjesz do przygotowania najlepiej wyparz wrzątkiem. Do zmierzenia temperatury MLEKA użyj termometru kuchennego lub bezdotykowego a do utrzymania temperatury MLEKA w trakcie ukwaszania grubego koca.

Przechowywanie: Przechowywać od +2 do +8 stopni Celsjusza przez 12 miesięcy. Możliwy okres transportu w temperaturze do 30 stopni Celsjusza do 10 dni.

Pojemność: 2x1g

Dystrybutor: Bio Planet S.a., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

Masz pytania?

:
:
:
:

Poleć produkt

:
:
:

Zgłoś błąd

:
:
:

ZAJRZYJ DO NASZYCH SKLEPÓW
Rzeszów: ul. Rejtana 67, ul. Matejki 18, ul. Broniewskiego 34; Jarosław: ul. Sobieskiego 1

ODWIEDŹ NAS
ONLINE:

contact-icon-call

ZADZWOŃ DO NAS
+48 517 947 057

contact-icon-email

NAPISZ DO NAS
info@zielarnia24.pl