Superfoods - czyli superżywność do specjalnych zadań dietetycznych!
Superfoods - czyli superżywność do specjalnych zadań dietetycznych!
“Superżywność” to określenie, które przyjęliśmy od popularnych na świecie produktów “superfoods”. Najczęściej pod tą nazwą możemy spotkać naturalne produkty żywnościowe, bogate w składniki odżywcze i substancje aktywne sprzyjające zdrowiu. Superfoods stały się poszukiwanym dodatkiem wielu diet. Część produktów tego typu dostarcza białka, które szczególnie cenią osoby dbające o kondycję fizyczną. Dużą grupę produktów należących do superżywności stanowią produkty bogate włókno pokarmowe - błonnik, niezbędny dla utrzymania prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Dzięki dużej zawartości witamin, minerałów i antyoksydantów superfoods sprzyjają wzmocnieniu kondycji oraz odporności organizmu na niekorzystne czynniki zewnętrzne.
Najpopularniejsze superfoods
Gama produktów uznawanych powszechnie za superżywność jest bardzo szeroka. Co roku przybywa kilka nowości w tej grupie! Jednak największą popularnością w sklepie zielarskim cieszą się te, których działanie jest już potwierdzone pozytywnymi opiniami klientów. Poznajcie 9 najczęściej wybieranych superfoods w Zielarni Lawenda.
Witamina C rodem z Barbados
Owoce wiśni z Barbados, czyli acerola to doskonałe źródło witaminy C, która odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowej odporności. Acerola podbiła świat jako tzw. “naturalna witamina C”. W 500 mg sproszkowanych owoców aceroli, aż 125 mg stanowi witamina C. Acerola może występować w postaci sypkiego proszku owocowego lub ekstraktu z tych jagód. Proszek z aceroli rozpuszczony w wodzie jest łatwo przyswajalnym źródłem witaminy C i możemy go przechowywać przez dłuższy czas. Inną powszechnie dostępną formą aceroli są tabletki lub kapsułki. Najmniej przetworzony produkt otrzymywany z tych owoców to przecierowy sok o kwaskowatym smaku. Łączy naturalną moc witaminy C i obecnych w owocach flawonoidów i minerałów.
Goji - owoce długowieczności
Jagody goji, znane też jako owoce długowieczności, pochodzą z Chin, gdzie od wieków ceniono ich dobroczynny wpływ na zdrowie. Przypisywano im moc przedłużania życia i zachowania na lata dobrego samopoczucia. Zdobyły popularność dzięki bogactwu składników odżywczych: białka, witamin, minerałów oraz antyoksydantów i beta karotenu. “Super jagody” stały się niezwykle cennym składnikiem diety wzmacniającej dporność organizmu w walce z patogenami. Najczęściej dostępne są w postaci suszonych owoców, które mogą stanowić dodatek do musli, owsianek, ciasteczek lub naparów. Aby skorzystać z dobroczynnego działania tych owoców wystarczy zjeść 3-5 jagód dziennie. Sięgając po sok z tych owoców, nie powinno się przekraczać ilości 25 ml na dobę. Pamiętajcie, że nie poleca się stosowania tych owoców u osób stosujących leki przeciwzakrzepowe!
Maca - wyjątkowa roślina z Peru
Roślina pochodząca z Ameryki Południowej podbiła serca konsumentów niemal na całym świecie. Korzeń maca to cenne warzywo, będące stałym składnikiem diety mieszkańców Peru. Najczęściej spożywane jest w postaci upieczonej lub ugotowanej. Możliwe jest również suszenie korzenia maca w celu uchronienia ich przed zepsuciem. Właśnie w postaci wysuszonej i sproszkowanej trafia na nasze półki, jako jedna z propozycji superfood. Maca od wieków uważano roślinę leczniczą, ze względu na niezwykłe właściwości prozdrowotne. Jest ona nie tylko dobrym źródłem białka, witamin i minerałów, ale też substancji aktywnych, które poprawiają samopoczucie, sprzyjają zwiększeniu płodności, ułatwiają procesy uczenia i zapamiętywania. Sproszkowany korzeń można wykorzystać jako dodatek do wypieków oraz koktajli energetycznych. Popularnością cieszy się też maca sprasowana w postaci tabletek, bądź zamknięta w kapsułkach.
Zielona moc alg
Algi chlorella i spirulina na stałe wpisały się w listę superżywności. Zawierają dużo zielonego barwnika - chlorofilu, który sprzyja oczyszczeniu organizmu z toksyn, a układu trawiennego z patogenów, ponadto neutralizuje przykry zapach z ust. Algi zielone są bogate w białko, witaminy i minerały, dlatego często wybierane są jako składnik diety osób aktywnych fizycznie i sportowców. Wiosenny detoks i regenerację organizmu po okresie zimowym można wesprzeć koktajlami z chlorellą lub spiruliną. Tabletki i kapsułki mogą być alternatywną formą suplementacji tych wyjątkowych superfood.
Polska superżywność
Nasze rodzime rośliny i zioła nie ustępują tym, które odkryto i przebadano w innych częściach świata. Wiele z nich jest obecnych w naszych kuchniach lub apteczkach i z pewnością zasługują na miano polskiej superżywności.
Liście pokrzywy w kuchni i apteczce
Pokrzywa to roślina wszechstronnie użytkowa, a jednoczesnie zupełnie niedoceniana. Jako zioło lecznicze, znana jest od czasów starożytnych. Liście pokrzywy z powodzeniem stosowane w kuracjach wzmacniających układ moczowy. Dzięki dużej zawartości krzemu i witamin, działają korzystnie na tkanki łączne, wzmacniają skórę, włosy i paznokcie. Liście pokrzywy można stosować w postaci suszu do sporządzania naparów, bądź świeże do przygotowania maceratów, lub jako dodatek do sałatek. W kuchni polskiej młode liście pokrzywy stosowano powszechnie do XVIII wieku, kiedy stopniowo popadały w zapomnienie. Pokrzywa jest cenną rośliną, która może dostarczyć w diecie białka, minerałów, witamin i antyoksydantów. W postaci naparów, soku lub świeżych liści będzie doskonałym uzupełnieniem diety oczyszczającej i wzmacniającej organizm.
Młody jęczmień na odchudzanie
Jęczmień to zboże dobrze znane w naszym klimacie. Ziarno jęczmienia jest obecne w kuchni polskiej od wieków, ale młode liście tej rośliny dopiero niedawno zdobyły popularność jako rodzime superfood. W świeżych liściach młodego jęczmienia, kryje się moc witamin i minerałów. Zawierają szczególnie dużo cennych barwników roślinnych beta karotenu, a także chlorofilu, które aktywnie działają na nasz organizm. Nie bez znaczenia pozostaje duża zawartość błonnika, którego obecność w diecie jest niezbędna dla utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Błonnik sprzyja perystaltyce jelit, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, a także ogranicza łaknienie. Sproszkowane liście dostępne są w sprzedaży, jako młody zielony jęczmień, który stanowi doskonały dodatek do koktajli oczyszczających i jako uzupełnienie w dietach odchudzających.
Siemię lniane - źródło kwasów Omega-3
Nasiona lnu to surowiec ceniony zarówno przez naszych przodków, jak i w dzisiejszych recepturach. Najpowszechniejszym ziarnem jest siemię lniane brązowe. Jest smacznym dodatkiem do wypieków, a także znanym surowcem leczniczym. Całe lub zmielone nasiona polecane są w kuracjach osłaniających śluzówkę układu trawiennego, przy problemach z wrzodami lub zaparciami. Złociste siemię lniane, jest cennym źródłem kwasów Omega-3 i znalazło zastosowanie, jako surowiec do tłoczenia oleju polecanego w diecie dr Budwig. Połączenie oleju lnianego z chudym twarogiem jest podstawą tej diety, która pozwala uzupełnić jednocześnie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały i białko. Kwasy Omega-3 obecne w oleju lnianym wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Odgrywają szczególne znaczenie dla układu krążenia, nerwowego oraz pozwalają utrzymać odporność na właściwym poziomie.
Aronia - superowoc na wsparcie układu krążenia
Aronia czarnoowocowa, której jagody wszyscy kojarzymy z cierpkim smakiem, kryje w sobie niezwykłe właściwości. Kryje się w nich moc witamin i minerałów, a także antyoksydantów, garbników i błonnika rozpuszczalnego - pektyny. Dzięki dużej kumulacji składników odżywczych i bioaktywnych, owoce aronii mogą pretendować do grupy superżywności. Owoce tej wyjątkowej rośliny, oraz wyciskany z nich sok aroniowy z powodzeniem wspomagają układ krążenia, działają przeciwmiażdżycowo, obniżają ciśnienie tętnicze, a także wzmacniają naczynia krwionośne. Wysuszone owoce są cennym surowcem zielarskim. Świeże owoce można wykorzystać do produkcji soku, nalewki, wina lub konfitur, które zachowają cenne właściwości prozdrowotne tej rośliny.
Naturalna witamina C z Polski
Powszechnie rosnące w Polsce krzewy dzikiej róży, o niepozornych kwiatach, jesienią rodzą owoce o niezwykłej mocy. Kryją się w nich duże ilości witaminy C, karotenoidów, soli mineralnych, garbników oraz pektyny. Na szczególną uwagę zasługuje duża zawartość witaminy C, przewyższająca nawet czarną porzeczkę. Wystarczy spożyć 3 owoce dzikiej róży, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Suszone owoce dzikiej róży to surowiec zielarski polecany do przygotowania naparów, które stymulują odporność, a także wpływają korzystnie na stawy i pracę układu moczowego. Z owoców róży można przygotować konfitury, przeciery lub wino. Doskonałym sposobem na dostarczenie witamin i bioflawonoidów jest regularne picie soku z owoców tej wyjątkowej rośliny!
Polecamy korzystanie z polskiej superżywności!
W naszej ofercie znajdziecie te najpopularniejsze produkty z grupy superfoods, a także polskie zioła i owoce zasługujące na miano superżywności.
Autor: mgr biologii, zielarz fitoterapeuta Marta Krynicka Orzech