Zdrowie i korzyści płynące z herbaty owocowej
Zdrowie i korzyści płynące z herbaty owocowej
Herbaty owocowe stanowią doskonałą alternatywę dla naparów ziołowych i tradycyjnego czaju. Olbrzymia różnorodność herbatek owocowych sprawia, że praktycznie każdy znajdzie swój ulubiony produkt. Warto pamiętać, że nie tylko walor smakowy ma znaczenie w przypadku napoju owocowego. W zależności od wybranych składników, herbatki owocowe mogą różnić się także właściwościami.
Suszone owoce do parzenia możecie znaleźć w postaci sypkich mieszanek, lub jako herbatę owocową w torebkach.
Jakie składniki znajdujące się w herbacie owocowej?
Odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa, ze względu na ogromną ilość istniejących możliwości. Oczywiście podstawą takich herbat są suszone lub liofilizowane owoce pochodzące z różnych regionów świata. W proponowanych przez polskich producentów herbatach znajdują się maliny, truskawki, pigwa, jabłka, żurawina lub czarna porzeczka. Jednak oferta herbat owocowych obejmuje też takie, w których dodatkiem są owoce nie występujące w naszym klimacie - pomarańcze, mango, ananas czy marakuja. Często jako dopełnienie smaku i działania do herbatek owocowych dodawane są również suszone liście, skórki owoców, kwiaty lub ich płatki.
Właściwości prozdrowotne herbat owocowych
Herbaty owocowe mają przyjemny, lekko kwaskowaty smak. Nadają się do spożywania zarówno schłodzone jak i na gorąco. Nie posiadają teiny, dlatego też nie przynoszą efektu pobudzającego. W suszonych owocach zawarte są witaminy, antyoksydanty i składniki aktywne przynoszące korzyści prozdrowotne dla organizmu. Odpowiednio dobierając składniki herbaty owocowej można wpłynąć na jej właściwości. Herbata owocowa zawierająca suszone owoce dzikiej róży, maliny oraz owoce bzu czarnego z pewnością będzie wpływać na poprawę odporności. Natomiast herbata z suszonymi owocami aronii i głogu pomoże w regulowaniu ciśnienia tętniczego. A jeśli w herbatce owocowej znajdują się suszone owoce żurawiny to może być cennym naparem dla osób mających problemy ze stanami zapalnymi pęcherza.
Jak parzyć herbatki owocowe?
Przygotowanie naparów owocowych w dużej mierze zależy od dokładnego składu herbatki. Jeśli mieszanka zawiera same owoce, wystarczy łyżeczkę mieszanki wsypać do filiżanki i zalać wrzącą wodą, a następnie parzyć ok 5-10 minut. Natomiast herbatki owocowo-ziołowe warto parzyć pod przykryciem. Owoce pod wpływem parzenia zmiękną i oddadzą do wody składniki aktywne, barwniki roślinne i olejki eteryczne. Producenci informują na opakowaniu produktu o sposobie parzenia herbat owocowych, aby uzyskać idealną kompozycję smakową i właściwie wykorzystać potencjał owoców. Decydując się na herbatę owocową w torebkach wystarczy przestrzegać temperatury wody i czasu parzenia, sugerowanych na opakowaniu. Herbatki owocowe można łączyć z przyprawami korzennymi - cynamonem, imbirem lub goździkami. Wspaniale smakują z miodem i dodatkiem cytryny. Natomiast latem owocowe herbaty warto łączyć z płatkami hibiskusa.
Czy herbata owocowa podnosi cukier?
Owoce z natury są źródłem węglowodanów, błonnika, związków mineralnych oraz witamin. Również w suszonych owocach, które znajdują się w herbatach owocowych występują cukry. Osoby cierpiące na cukrzycę lub inne zaburzenia metaboliczne węglowodanów analizują dietę pod względem ładunku glikemicznego. Aby świadomie korzystać z dobrodziejstwa suszonych owoców, warto przyjrzeć się ich indeksowi glikemicznemu. Niewskazane dla diabetyków są suszone daktyle, figi, wiśnie, ananas, banany i rodzynki. Średni indeks glikemiczny wykazują suszone śliwki, grejpfruty i borówki amerykańskie. Natomiast niski indeks glikemiczny dotyczy suszonych truskawek, porzeczek, jabłek, gruszek, malin i moreli. W herbatach owocowych najczęściej mamy do czynienia z mieszaniną kilku rodzajów owoców. Do przygotowania herbaty jest potrzebna niewielka ilość suszu owocowego, dlatego na ogół nie stanowią one ryzyka dla osób cierpiących na cukrzycę. Jeśli jednak nasza dieta restrykcyjnie wyklucza suszone owoce należy wziąć pod uwagę wybór innych herbat.