Zielona herbata - dlaczego warto ją pić?
Zielona herbata - dlaczego warto ją pić?
Zielona herbata powstaje z suszonych liści i młodych pędów krzewu herbaty chińskiej (Camellia sinensis). Tradycja wykorzystania liści herbaty do przygotowania naparu pochodzi ze starożytnych Chin, skąd rozprzestrzeniła się do Japonii, Indii a następnie do krajów zachodnich. Najbardziej znaną odmianą jest herbata czarna, natomiast zielona herbata dopiero zdobywa popularność. Zatem dlaczego warto pić zieloną herbatę? Odpowiedź na to pytanie kryje się nie tylko w tradycji, ale też w doniesieniach naukowych, potwierdzających właściwości zielonej herbaty.
Jak powstaje zielona herbata?
Herbata zielona powstaje w kilku podstawowych etapach. Liście lub ich pączki są zbierane z krzewów, następnie od razu poddawane są obróbce gorącą parą wodną, aby zapobiec procesowi fermentacji (oksydacji). Dzięki temu zabiegowi najważniejsze składniki aktywne nie ulegają uszkodzeniu i zapewniają herbacie zielonej właściwości zdrowotne. Ostatni etap to zwijanie i suszenie liści, aby mogły trafić do handlu. W zależności od kraju i regionu, w którym powstaje herbata zielona, istnieją niuanse związane ze zbiorem i przetworzeniem suszu. Mają one wpływ na wygląd wysuszonych liści, kolor i smak naparu oraz działanie herbaty zielonej.
Herbata zielona - najpopularniejsze rodzaje
Herbata zielona jest najbardziej doceniana w Chinach i Japonii, gdzie uprawa i picie naparu jest wielowiekową tradycją. Najpopularniejsze rodzaje herbaty zielonej to gunpowder, sencha i matcha. Z pewnością najczęściej spotykana jest odmiana gunpowder pochodząca z chińskiej prowincji Zhejiang. Liście herbaty zwijane są w małe, lśniące, ciemnozielone kulki przypominające proch strzelniczy. Po zaparzeniu liście rozprostowują się i zwiększają objętość, a napar ma zielono-żółty kolor. Sencha to japońska herbata zielona. Młode liście zbiera się z krzewów, które rosły na słonecznych stokach. Całe liście zbierane są w pierwszym i drugim zbiorze. Po zaparzeniu sencha ma jasny kolor i intensywny smak. Matcha z kolei to japońska herbata tradycyjnie stosowana w ceremonii picia herbaty. Powstaje z młodych liści, które rosną na krzewach osłoniętych od promieni słonecznych. Po wysuszeniu liście mieli się na proszek, z którego sporządza się aromatyczny, intensywnie zielony napój.
Jak parzyć zieloną herbatę?
Ogólne zasady parzenia zielonej herbaty zalecają zalanie łyżeczki suszu filiżanką gorącej wody o temperaturze 60 do 80 °C. Wystarczy parzyć herbatę zieloną zaledwie przez 3 minuty pod przykryciem, aby wydobyć jej maksymalny potencjał. Sposób parzenia warto dobrać do rodzaju suszu, dzięki czemu herbata nie będzie zbyt gorzka i zachowa swoje walory zdrowotne. Gunpowder należy zaparzać wodą o temperaturze 80 °C przez 3 minuty, a te same liście można zalać nawet 3 razy. Sencha najlepiej zaparza się w temperaturze między 60 a 80 °C przez 1 do 3 minut. Ten rodzaj herbaty można zalewać nawet kilka razy. Matcha to sproszkowana herbata, którą najlepiej przygotować z użyciem wody o temperaturze 65-75 °C. Proszek powinno się nakładać niemetalową łyżeczką do ceramicznej filiżanki, a po zalaniu wodą należy rozmieszać go energicznie drewnianym pędzelkiem. Matchę można również wykorzystać do przygotowania koktajli i deserów.
Zielona herbata - właściwości zdrowotne
Zielona herbata posiada walory, jakich nie mają inne susze otrzymywane z krzewów herbacianych. Herbata zielona właściwości zawdzięcza obecności wysokiej zawartości polifenoli, które nie zostały uszkodzone w procesie oksydacji. Polifenole (katechiny i epikatechiny) pełnią rolę silnych antyoksydantów, chroniących komórki organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Ponadto w liściach znajdują się alkaloidy: kofeina, teofilina i teobromina, które odpowiadają za efekt poprawy krążenia i samopoczucia po wypiciu filiżanki naparu. Natomiast za łagodne działanie wyciszające i zmniejszające stres odpowiada aminokwas niebiałkowy L-teanina obecny w liściach zielonej herbaty. Garbniki obecne w zielonej herbacie pomagają pobudzić procesy trawienne i przeciwdziałają zatruciom pokarmowym. Warto zaznaczyć, że w liściach zielonej herbaty obecne są również witaminy: A, B, C, K i z grupy B oraz związki mineralne. Liście zielonej herbaty są dobrym źródłem fluoru.
Na co pomaga zielona herbata?
Właściwości zielonej herbaty są niezwykle szerokie. Szczególnie poleca się picie herbaty zielonej w celu wsparcia procesów trawiennych, a także na przyspieszenie metabolizmu. Często po napar z zielonej herbaty sięgają osoby w trakcie diety odchudzającej. Ponadto herbata zielona zwiększa wrażliwość na insulinę, co wpływa korzystnie na tolerancję glukozy w organizmie. Herbata zielona poprawia krążenie, dotlenienie mózgu i łagodzi stres, dlatego też często jest wybierana przez osoby intensywnie uczące się i pragnące zwiększyć koncentrację. Znaczna zawartość antyoksydantów pomaga przedłużyć życie komórek organizmu, zapobiega degradacji naczyń krwionośnych oraz stawów. Dzięki zawartym w liściach składnikom aktywnym herbata zielona pomaga z pewnością w zachowaniu dobrego samopoczucia!
Kto nie powinien pić zielonej herbaty?
Herbata zielona, mimo że niesie wiele korzyści dla zdrowia, nie powinna być obecna w diecie małych dzieci oraz kobiet w okresie ciąży i laktacji. Ponadto osoby cierpiące na podrażnienie śluzówki żołądka lub wrzody mogą odczuwać dyskomfort po wypiciu zielonej herbaty. Ze względu na obecność kofeiny, nie poleca się picia zielonej herbaty na noc.